Hylke de haan | Product Owner

Mysolution Hart-1
Hylke_de_Haan

Van tester naar Product Owner.

In 2014 is Hylke de Haan begonnen als Support- en Testconsultant bij Mysolution en sinds anderhalf jaar is hij Product Owner. Wat opvallend is, is dat zijn carrière een ander pad weergeeft dan zijn afgeronde studies. Hylke heeft in Groningen aan de RUG een bachelor Bedrijfskunde afgerond, gevolgd door een master Marketing Management.

De groeimogelijkheden

“Ik ben na mijn studie aan de slag gegaan in een Marketing- en Salesfunctie binnen de ICT. De branche beviel goed, maar ik ben na een tijdje tot het inzicht gekomen dat ik het inhoudelijke aspect eigenlijk interessanter vind dan het commerciële gedeelte. Daarom heb ik besloten verder te gaan in een meer functionele rol binnen de ICT. Ik werkte al met Dynamics CRM, en kende Mysolution van een klant, dus het was voor mij een gerichte volgende stap.”

Altijd denken vanuit de klantbehoeftes

“Dit was een leuke manier om snel inhoudelijke kennis op te doen. Vanuit het testen blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van het product, en vanuit support leer je goed om vanuit de klant te denken. Vervolgens ben ik doorgegroeid richting het vlak van issue- en releasebeheer, plus de rol als Functioneel Ontwerper.

Vanuit bedrijfskunde maak je kennis met alle bedrijfsprocessen, en de specialisatie in marketing zorgt ervoor dat je leert denken vanuit klantbehoeftes. Binnen Mysolution staat deze manier van denken voorop om zo te zorgen dat je met je product dicht bij je klanten blijft staan. Inhoudelijke kennis is natuurlijk welkom, alleen die kun je altijd nog opdoen en daar krijg je als starter ook alle ruimte voor.”

Product Owner bij Mysolution

“Er werd al enige tijd gescrumd binnen Mysolution, echter bestond er nog geen formele functie als Product Owner. Gezien ik al reeds het issue- en releasebeheer op mij nam, en ook al functionele ontwerpen maakte, was het voor mij een logische vervolgstap. Natuurlijk komt er veel meer bij kijken, maar tot nu toe ervaar ik het erg positief omdat je ook een grotere stempel op het product kunt drukken.

Mijn functie is Product Owner op vlak van frontoffice, backoffice en portal/API. De rol van Product Owner houdt in dat je verantwoordelijk bent voor het toevoegen van zoveel mogelijk waarde aan het product.”

Drie vragen staan centraal

“Dit bestaat enerzijds uit het ‘wat’ (prioriteren zodat development per sprint bezig gaat met datgene welke op dat moment het meeste waarde aan het product toevoegt) en anderzijds het ‘hoe’ (het opleveren en uitwerken van specificaties, veelal in overleg met consultant/klant). Verder vertegenwoordig je alle stakeholders, dus in de besluitvorming moet je rekening houden met ieders belangen: die van klanten, development, consultants, etc. Dat maakt het werk erg dynamisch.”

hylke_de_haan_product_owner

Grote stappen met Microsoft Dynamics 365 Business Central

“De grootste uitdaging die er nu ligt is om met de gehele organisatie een transformatie te maken richting agile en scrum. Een doel hierbij is om flexibeler te worden door frequenter releases uit te kunnen brengen, op een manier dat aanpassingen in een nieuwe versie nooit heel groot zijn en daarmee de impact beperkt blijft.

Naast een organisatieverandering zijn we hierbij ook afhankelijk van de techniek. Ideaal zou zijn om ’s nachts over de hele linie automatisch updates door te voeren bij al onze klanten die bijvoorbeeld in de Azure cloud werken, en dat ze hier ’s ochtends geen hinder van ondervinden. Op die manier creëer je een hele korte feedback loop met je klanten, zijn fouten ook weer zo hersteld en krijgen klanten snel waar voor hun geld. Met de nieuwe platformversie Dynamics Business Central komt de realisatie van deze plannen weer een stap dichterbij.”

Successen binnen Mysolution

“Succes bestaat in allerlei vormen, en dit is in elke rol en fase anders. Toen ik net een paar maanden bij Mysolution in dienst was, maakte ik een opmerking tegen mijn leidinggevende dat ik onze Outlook add-in niet zo handig vond. Vervolgens ontstond er een gesprek over hoe ik het dan voor me zag, en kreeg ik als antwoord: ‘Werk maar uit, laat een ontwikkelaar een inschatting maken qua bouwtijd en dan bespreken we het volgende week’. Vervolgens is het direct zo gebouwd en werken onze klanten nog steeds met deze software. Vanuit zulke dingen haal ik voldoening.

Waar het voor mij vooral om draait is de ruimte voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid, en daarbij ook de ruimte ‘om op je bek te gaan’. Gelukkig bestaat deze binnen Mysolution.

Formeel gezien bestaat er geen volgende stap voor een Product Owner. Dat betekent dat je in je rol meegroeit met het product, dus daarin ligt de uitdaging. Voor mij persoonlijk betekent het dat ik op termijn ook op een meer strategische manier betrokken wil raken.”

Groei jij met ons mee?

Het verschil maken. Van betekenis zijn voor onze klanten. Ga jij de
breinbrekers en hersenkrakers in je werk niet uit de weg?

Bekijk onze vacatures